يکشنبه 4 قوس 1386 خورشيدی برابر با 25 نومبر2007 ميلادی
بازی بزرگ سیاسی در گلستان فراه 3 بر 3 مساوی
8صبح : ولسوالی گلستان ، یکی از پر خشونت ترین ولسوالی ها در ولایت فراه در غرب کشور است که چندین بار به دست نیروهای دولتی و طالبان رد و بدل شده است.
پس از آنکه دو هفته قبل ولسوالی گلستان فراه همراه با ولسوالی بکوا بدست طالبان افتاد ، نیروهای پولیس ، اردو و ایتلاف مجددا وارد گلستان شدند. ورود طالبان به ولسوالی گلستان منجر به درگیری خونین بین هواخواهان ولسوال سابق گلستان و نیروهای طالبان گردید که طالبان بخاطر انتقام اعدام یک تن از وفادارانشان حداقل 16 تن از وابستگان ولسوال سابق را سربریدند.
سال گذشته نیز ولسوالی گلستان توسط طالبان تصرف گردیده بود. با این حال گلستان به شاهراه نا امنی های پراکنده در فراه مبدل شده و هرازگاهی نیروهای طالبان با حمله به این ولسوالی بحران در منطقه را افزایش میدهند.
نیروهای طالبان در آخرین اقدام در فراه روز جمعه نیز موفق شدند تا دوباره وارد ولسوالی بحران زده ی گلستان شوند.
تصرف اخیر ولسوالی گلستان فراه توسط طالبان از برخی ناهماهنگیها در آن ولایت پرده برداشت، نیروهای ایتلاف و اردوی افغانستان پس از تصرف مجدد گلستان فراه به گمان ختم پاکسازی منطقه از وجود طالبان، ساحات این ولسوالی را بر خلاف وعده های مکررشان مبنی بر استقرار گروه های از سربازان اردو ، ترک کردند و طالبان بلافاصله با استفاده از فرصت عصر روز جمعه مجددا بدون جنگ ، ولسوالی گلستان را تصرف کردند.
جلندر شاه بهنام فرمانده ی پایگاه نظامی 207 ظفر در غرب افغانستان در یک مصاحبه ی اختصاصی با 8 صبح از پولیس ولایت فراه به شدت انتقاد کرد.
آقای بهنام گفت : " اردوی ملی افغانستان پس از بازپس گیری مناطق جنگ زده و تصرف مجدد مناطق از دست رفته وظیفه ی تعیین امنیت آن مناطق را به عهده ندارد، بلکه این وظیفه پولیس است که حین کشف مواردی از نا امنی و یا احتمال حمله ی مخالفین اردو را نیز با خبر سازد و تا عملیات پیشگیرانه برای باز دفاع از مناطق و ولسوالی های تحت خطر اقدامهای جدی انجام گیرد." اما یک منبع پولیس فراه که نخواست نامش فاش شود به 8 صبح گفت: " قرار بود پس از تصرف مجدد گلستان توسط حکومت یک کندک از تفنگداران اردوی ملی برای حفاظت ازمناطق آشوب زده ی گلستان فراه در آنجا باقی بمانند اما تنها چند روز پس از تصرف مجدد گلستان نیروی های اردو و نیروهای ویژه نیز به گمان پاکسازی کامل گلستان این منطقه را ترک کردند و نیروهای پولیس که نمی توانستند مقاومت کنند منطقه را ترک کردند." گزارش های نیز حاکیست که ولسوالی گلستان فراه بدون حمله ی طالبان تخلیه شده و پس از آن طالبان بدون هر گونه درگیری وارد گلستان فراه شدند.
این خبر ها از نا هماهنگی ها و یا مخالفت در طرح ها بین پولیس و اردوی افغانستان حکایت می کند. آقای بهنام یکی دیگر از عوامل رد و بدل شدن گلستان بدست نیروهای دو طرف را عدم تجهیزات پولیس عنوان کرد. سال گذشته فرماندهی پولیس فراه به عهده سید آقا ثاقب فرمانده فعلی پولیس قندهار بود که وی نیز از کمبود نیروهای امنیتی در آن ولایت شکایت می کرد.
با آن که چندین ولسوالی در فراه بارها بدست نیروهای طالبان و دولت رد و بدل گردیده و عدم تجهیز پولیس یکی از عمده ترین دلایل آن محسوب می گردد و رییس جمهور کرزی نیز چندی قبل یادآور شد که پولیس در فراه مجهز نیست ، پس برای حفظ مناطق تحت خطر در ولایت فراه چه باید کرد؟
انتقاد از تحویل هلی کوپترهای مستعمل به افغانستان
یک روزنامه چاپ کابل از تحویل سه بال هلی کوپترمستعمل جمهوری چک که قرار است پس از بازسازی به اردوی ملی افغانستان تحویل شود، شدیدا انتقاد کرد.
روزنامه خصوصی راه نجات در مطلبی با عنوان افغانستان محل دور ریز سلاح کشورهای دیگر نوشت: چک متعهد شدهاست که علاوهبر این هلی کوپترها، مقداری از تجهیزات نظامی و سلاحهای مازاد خود را در اختیار افغانستان قرار دهد.
قرار است این هلی کوپترها در چک بازسازی و پس از ارتقاء ، تا سال ۲۰۰۹ میلادی به افغانستان تحویل شوند.
هزینه بازسازی این سه هلی کوپتر را این روزنامه، ۳۶۱میلیون دلار اعلام کرد که از سوی سازمان ناتو تامین خواهد شد.
ولاستا پارکانووا وزیر دفاع و ولاستمیل پی کک لوی درستیز نیروهای مسلح جمهوری چک این هلی کوپترها را درمیدان هوایی پراگ به نمایندگان اردوی ملی تحویل دادند.
این کشور قول داده است که درمجموع شش بال هلی کوپتر ترابری ام آی -۱۷ و به همین تعداد هلی کوپتر از نوع ام.آی ۲۴را به نیروهای مسلح افغانستان تحویل دهد.
این بالگردها برای تجهیز نیروی هوایی تازه تاسیس و نوپای افغانستان برای انجام ماموریتهای بشردوستانه در مناطق غیرقابل دسترسی به اردوی ملی واگذار میشود.
بررسی راههای گسترش کشت زعفران بجای خشخاش
خبرگزاری صدای افغان : دومین کنفرانس سراسری زعفران افغانستان در شهر هرات به کار خود پایان داد و در جریان این همایش، راههای گسترش کشت زعفران به جای خشخاش و ترغیب زارعان برای روی آوردن به کشت زعفران بررسی شد.
این کنفرانس با حضور نمایندگان چند وزارتخانه، نمایندگان 11 پوهنتون از نقاط مختلف کشور، اتحادیه های زعفران کاران و چند مؤسسه غیردولتی فعال در زمینه ارائه کشت جایگزین خشخاش، به مدت سه روز برگزار شد.
محمد شاه رئوف، نماینده مؤسسه غیردولتی داکار در حوزه غرب افغانستان و یکی از مسؤولان برگزاری کنفرانس سراسری زعفران در این باره گفت: یکی از دستاوردهای این کنفرانس، ایجاد مجدد و فعال سازی کمیته حمایت از زعفران کاران کشور بود که رهبری آن بر عهده وزارت زراعت افغانستان است و چند وزارت دیگر و اتحادیه های زعفران، اتاق های تجارت، برخی از پوهنتون ها و چند مؤسسه غیردولتی اعضای این کمیته خواهند بود که تقریباً هر دو ماه یکبار جلسه خواهد داشت.
در کنفرانس سراسری زعفران، همچنین بر استاندارد کردن زعفران کشور برای عرضه در بازار جهانی توافق شد و بر تأسیس سیستم آزمایش و کنترل کیفیت زعفران افغانستان نیز تأکید شد.
در حال حاضر، پیاز زعفران از خارج کشور به ویژه ایران وارد افغانستان می شود، این در حالی است که شرکت کنندگان این کنفرانس بر تولید پیاز زعفران در داخل کشور و تکثیر آن به منظور رفع نیازمندیهای زارعان تأکید کردند.
تاجرانی که در این کنفرانس حضور داشتند نیز متعهد شدند تا در بازاریابی خارجی و معرفی زعفران کشور به بازارهای جهانی تلاش کنند.
به گفته نماینده مؤسسه داکار، در ولایت هرات هم اکنون 141 هکتار زمین، زیر کشت زعفران است که میانگین میزان حاصل دهی آن 10 کیلوگرم زعفران در هر هکتار است.
گفته می شود، زعفران افغانستان تاکنون به کشورهای هند، آمریکا و امارات متحده عربی صادر شده است.
عبد الحمید مبارز رییس اجرایی اتحادیه ملی خبرنگاران شد
عبد الحمید مبارز مشاور ارشد اتحادیه ی ملی خبرنگاران افغانستان روزشنبه به صفت رییس اجرایی این اتحادیه معرفی شد. آقای سانچارکی رییس پیشین اتحادیه ملی خبرنگاران روز شنبه در یک نشست خبری مشترک با آقای مبارز به خبرنگاران گفت که وی به دلیل آنچه که رفتن به یک موقعیت دیگر و یک مسوولیت دیگر خواند از پست ریاست اجرایی این اتحادیه کنار می رود و شورای اجراییه ی این اتحادیه به اتفاق آرا آقای عبد الحمید مبارز را به حیث رییس اتحادیه ی ملی خبرنگاران افغانستان برگزید.
طبق يک خبر ديگر ، هيات رهبري جبهه ملي در نشستي، سيدآقا فاضل سانچاركي رييس اتحاديه روزنامهنگاران و معاون پيشين مطبوعاتي وزارت اطلاعات و فرهنگ كشور را به عنوان رييس كميته سياسي و سخنگوي جديد اين حزب انتخاب كرد.
پيش از اين سيدمصطفي كاظمي رييس كميسيون اقتصادي مجلس نمايندگان و رهبر حزب اقتدار ملي را كه ۱۵ عقرب در حادثه تروريستي بغلان همراه با ۷۶ نفر كشته شد، عهدهدار اين مسووليت بود.
حمله انتحاری در کابل و برخی کشورهای دیگر دهها کشته بر جای گذاشت
بی بی سی : یک حمله انتحاری در ولسوالی پغمان درشمال غرب کابل، ده کشته و ۱۲ زخمی بر جای گذاشته است.
زمری بشری، سخنگوی وزارت داخله کشور می گوید فرد حمله کننده انتحاری در میان مردم خود را به سربازان ایتالیایی، که سرگرم ساختن یک پل بودند، نزدیک ساخت و بمبی را که به بدن خود بسته بود منفجر کرد.
بشری به بی بی سی گفت افرادی که در این حادثه کشته و زخمی شده اند بیشتر غیر نظامیان و کودکان هستند.
به گفته سخنگوی وزارت داخله کشور، سه تن از زخمی شدگان سربازان ایتالیایی هستند. بشری گفت: حمله انتحاری در ولسوالی پغمان بر سربازان خارجی صورت گرفته است؛ البته این سربازان خارجی ، امداد رسانان نیروهای خارجی بوده اند.نیروهای بین المللی یاری امنیت آیساف با انتشار خبرنامه ای می گویند یک سرباز آنان در میان کشته شدگان است.
بنا به گفته آیساف، افراد زخمی شده به یک درمانگاه مربوط این نیروها در کابل منتقل شده اند.آیساف در باره هویت و ملیت سربازان خود چیزی نگفته است؛ اما منابع دیگر ملیت این سربازان را ایتالیایی گفته اند.
در همین حال عبدالرزاق، فرمانده پولیس ولسوالی پغمان، به بی بی سی گفت دو پای حمله کننده به جا مانده و هویت او مشخص نشده است
به گفته او بر اثر این حمله به یک تریلر نیروهای خارجی که پل را می ساختند آسیب جزیی رسیده است.
اما طالبان می گویند فرد حمله کننده به نام مصطفی از کابل بوده و با حمله انتحاری بر نیروهای خارجی یک تانک آنان را از بین برده و چهار سرباز را کشته است.اخیراً با افزایش خشونتها در کشور، نگرانی از بد تر شدن اوضاع امنیتی دراین کشور بیشتر شده است.
از سوی دیگر نیروهای بین المللی یاری امنیت آیساف می گویند یک سرباز آنان در پی یک حادثه ترافیکی در ولایت وردک زخمی شده و سپس در درمانگاه آیساف در خوست درگذشته است.
هویت و ملیت این سرباز مشخص نشده است.
به اساس خبرنامه ای که نیروهای آیساف در همین رابطه منتشر کرده اند ، تحقیقات در این مورد جریان دارد.
جلسه فوق العاده و مشترک کمیته روسای مجلسین شورای ملی افغانستان تدویر یافت
باختر : جلسه فوق العاده و مشترک کمیته روسای مجلسین شورای ملی افغانستان امروز پیرامون بررسی چالشهای امنیتی در کشور و جستجوی راه های بیرون رفت از آن، تدویر یافت.
به اساس معلومات دفاتر مطبوعاتی شورای ملی !
کمیته روسا متشکل از روسا و اعضای هیات اداری وروسای کمیسیو نهای هردو مجلس شورای ملی افغانستان میباشند.
در جلسه محمدیونس قانونی رئیس ولسی جرگه ، وضعیت امنیتی کشور را نگران کننده خوانده گفت که این حالت، ابعاد مختلف زنده گی مردم را متاثر ساخته است و فعالیتهای محاربوی مخالفین دولت، اختطافها، سرقت های مسلحانه
، حملات انتحاری وسعی مخالفین در بی ثبات ساختن ولایات با امن کشور از مظاهر ناامنی های نگران کننده در کشور میباشد که باید برای رفع آن، در مشوره با رئیس جمهور کشور، مسوولان امنیتی و رهبری قوای ناتو راهکار های جدیدی مطرح بحث و تصمیم گیری قرار گیرد.
پروفیسور صبغت الله مجددی رئیس مشرانو جرگه در بیانات خود همچنان وضع امنیتی کشور را نامساعد خوانده گفت که بی امنی ها برای حال وآینده افغانستان و حتی کشور های منطقه و جهان مشکل آفرین شده است.
رئیس مشرانو جرگه برعوامل داخلی و خارجی ناامنی ها نیز اشاره نموده گفت که جنگهای گذشته برروان و اخلاق بخشی از جامعه اثرات نامطلوب گذاشته و اشخاصی و جود دارند که مغایر اخلاق و آداب اسلامی و اجتماعی وبرای پیدا کردن پول، دست به هر گونه اعمال قبیح حتی قتلها، انتحارها و اختطاف ها میزنند و عامل بیرونی ناامنی ها همانا موجودیت منابع تمویل وسازماندهی آشوبگران در خارج از افغانستان وبه خصوص فعالیتهای استخباراتی ( آی اس آی) میباشد که چنین بازیها امروز و فردا برای خود پاکستان وسایر قسمت های جهان نیز خطرات امنیتی را به وجود می آورد.
در جلسه سایر اعضای کمیته روسا، نظریات مشابهی را پیرامون وضع و حالات امینتی کشور و دریافت راه حلهای مناسب ارایه نمودند.
اعضای کمیته روسا، حل مشکل امنیتی را از جمله برقراری تماس از طرق دیپلو ماسی با پاکستان، فعالیت منسجم قوتهای 36 کشور خارجی برای تامین امنیت، تطبیق موثر ریفورم در قوای پولیس و اردوی ملی و خود کفاشدن اردو و پولیس ملی ، مبارزه موثر علیه فساد اداری در دوایر دولتی و در کل در دستگاه دولت و مبارزه با مواد مخدر ، سپردن کار به اهل آن ورفع بیکاری در کشور وانمود کرده و نیز از به اجرا قرارندادن برخی تصامیم و فیصله های شورای ملی از سوی حکومت، انتقاد نمودند اما تصمیم نهائی برای رفع بحران امنیتی در کشور، به جلسه بعد ی کمیته روسا موکول شد.
قابل ذکر است که مشرانو جرگه به تاریخ 30 عقرب سال 1385 طرح بیست و یک فقره و تاریخ 19 عقرب سالجار ی طرح جدیدی را برای تامین امنیت وولسی جرگه به تاریخ اول قوس سال جاری طرح و نشست فعلی را پیشکش نموده بود.
برخی از نماینده گان ،خواهان استیضاح وزیر تجارت شدند
آژانس خبری روز : رمضان بشر دوست وکیل مردم کابل در ولسی می گوید که به اساس ماده 92 قانون اساسی کشور و پیشنهاد وی که امضای موافقت پنجاه وکیل دیگر را نیز دارد باید وزیر تجارت بخاطر ناتوانی در کنترول بازار و بالا رفتن نرخ ها در کشور استیضاح شود.وی می گوید : " باید در ولسی جرگه از وی پرسیده شود چرا به ایتلاف خود وی دیروز احتکار وجود دارد؟ و چرا سکتور خصوصی به سکتور های انحصاری و تصدی ها تبدیل شده است؟
آقای بشر دوست اضافه کرد که یک تعداد از تاجران غیر مسوول زمانیکه می بیند مقامات عالی دولتی در مخالفت به قانون اساسی کشور قیمت ها را بالا می برند وهیچ تقبیح نمی شوند، آنها نیز دست به بالا بردن قیمت های می زنند.
محمد امین فرهنگ وزیر تجارت کشور می گوید که در این مورد وی روز پنجشنبه هفته گذشته در جلسه کمیسیون اقتصاد ملی ولسی جرگه اشتراک نموده و تمام دلایل بلند رفتن قیمت ها را به وکلا بیان نموده و قناعت آنان را نیز حاصل کرده است.
وی افزود که در آن جلسه تصمیم گرفته شد تا یک کمیسیون مشترک بین حکومت ، وزارت های زیربط که در مساله قیمت ها در بازار سهم دارند و کمیسیون ولسی اقتصاد ملی ولسی جرگه تشکیل شود و به صورت دایمی راجع به قمیت مواد اولیه با هم کار کنند.آقای فرهنگ می گوید که مطابق قانون، وکلا حق دارند از وزرا استضاح به عمل آورند، اما استیضاح شرایط خود را دارد که باید تکمیل شود، و شاید آن وکلا ی که میخواهند استیضاح صورت بگیرد از این تفاهم بی خبر باشند.
وزیر تجارت می گوید یکی از دلایل افزایش قیمت ها در کابل اعلام حالت اضطراری در پاکستان می باشد که مرزهای آن کشور بسته شده و مواد خوراکی از پاکستان به افغانستان وارد نمی شود، که وی شاژدفیر سفارت پاکستان را فراخوانده و در مورد از وی سوال نموده است.وی اضافه کرد که وزارت تجارت نمی تواند که به پاکستان بگوید مرزهایش را باز کند.
آقای فرهنگ می گوید دلیل دیگر افزایش قیمت ها بلند رفتن نرخ ها در سطح بین المللی می باشد، و با آن هم قیمت ها در افغانستان در مقایسه با دیگر کشورها پایین می باشد.داکتر غلام فاروق میرنی یک وکیل دیگر ولسی جرگه می گوید که استیضاح وزیر تجارت کار درست نبوده و به اساس قانون اساسی کشور ابتدا باید استجواب صورت گیرد، واگر جواب های وی برای وکلا قناعت بخش نبود آن وقت می تواند وی را استیضاح نماید.اما خانم اذیتا رفعت نماینده مردم بادغیس در ولسی جرگه می گوید ، زمانیکه وزیر تجارت بعضی از حقایق را از وکلا و مردم پنهان و کوشش نماید، تا شرایط را به نفع شخصی خود بچرخاند استیضاح وی یکی از کارهای عمده پارلمان می باشد.خانم رفعت می گوید که نه تنها وزیر تجارت بلکه دیگر وزرای که بحران های کشوررا در نظر نگرفته و تنها به منافع شخصی خود می اندشند باید استیضاح شوند
نگراني کميسيون اروپايي از ادامه خشونتها عليه زنان افغان
هندوکش : بعد از ابراز نگراني سازمان ملل متحد نسبت به عدم تامين حقوق زنان افغان، هيئت کميسيون اروپايي با ارايه ارقامي مبني بر خود سوزي دست کم صد زن در يک سال به دليل خشونتهاي خانواده گي، فقر، شکنجه و ازدواج هاي اجباري در کشور، نيز ابراز نگراني کرده است.
در بيانيه اين نهاد که ديروز در کابل منتشر شد، هر چند خشونتهاي خانواده گي را به عنوان يک ناهنجاري جهاني عليه زنان خوانده است؛ اما هيئت کميسيون اروپايي گفته است که خشونتها در افغانستان جدي تر ميباشد. بر بيناد اين بيانيه، سالانه صد ها موارد لت و کوب، ازدواج هاي اجباري، بيشتر از 100 خودي سوزي به رسم اعتراض در برابر خشونتهاي خانواده گي، فقر و تحقير ثبت گرديده است.
با اين حال به عقيده آگاهان اکثر بد رفتاريهاي توام با خشونت در برابر زنان، به دليل عدم دسترسي قربانيان به نهاد هاي مدافع حقوق بشر و حاکم بودن فرهنگ خاص در مورد زنان، هيچگاه ثبت نميگردد. کميسيون اروپايي گفته است براي مبارزه بر ضد خشونت عليه زنان در دوسال گذشته 2،7 ميليون يورو در جريان سال هاي 2006 الي 2007 هزينه کرده است.
در بيانيه از قول هانسيورگ کرتشمر رئيس کميسيون اروپا در افغانستان آمده است: "خشونت عليه زنان يک پديده جهانيست تنها مختص به افغانستان نمي باشد". به گفته وي در اروپا از پنج زن يکي از آنها در طول زندگي مورد خشونت شوهر قرار ميگيرند.
هفته گذشته خانم لويس اربور کميشنر عالي حقوق بشر سازمان ملل متحد که يک ديدار پنچ روزه از افغانستان داشت، يافته هايش در مورد پيشرفت ها براي تامين حقوق زنان افغان گفت: درجه پيشرفت حقوق زنان در بسياري از موارد راکد مانده و زنان هنوز هم بصورت غير متناسب از عدم تامين حقوق شان شديداً رنج ميبرند.
نماينده عالي اين سازمان تصريح کرد: با وجود تعهدات زيادي براي تامين حقوق زنان در دوره پس از طالبان، کار کمتري صورت گرفته است که مايه تعجب وي ميباشد.
افغانستان با داشتن فرهنگ سنتي در اکثر مناطق، به زنان اجازه نميدهد تا در بيرون از منزل کار کنند و در عين حال نه شرايط و نه هم امنيت لازم براي کار کردن آنان در بيرون از خانه آماده ميباشد. اين وضيعت باعث شده تا اين قشر با از دست دادن مرد خانه، دچار مشکلات زيادي گردند.
خانم اربور با اشاره به اين چالشها گفت:" طور مثال در خوست زنان بيوه و دختران زمانيکه شوهر، پدر يا نان آور خانواده شان توسط مخالفان مسلح دولت يا نيروهاي خارجي کشته ميشود، در حالت آسيب پذيري قرار ميگيرند. تقربيا 50 در صد شهروندان افغان را در ميان حدود 25 مليون نفر، زنان تشکيل ميدهد، يکي از تعهدات دولت افغانستان را در برابر جامعه جهاني در شش سال گذشته رفتن به سوي تساوي جنسيتي ( جندر) در بخشهاي مختلف تشکيل ميدهد.
در حاليکه زنان در شوراي ملي کشور بيش از 60 کرسي را در اختيار دارند؛ اما خانم اربور به اين باور است که نقش زنان در ديگر بخشهاي دولت بخصوص در محاکم کمرنگ ميباشد. او با توجه به درصد پائين باسوادان در ميان زنان (13 درصد) خواستار کار بيشتر در عرضه ترويج تساوي جنسيتي از سوي حکومت افغانستان و همپيمانان غربي اش شد. قرار است از روز جهاني محو خشونت عليه زنان در کابل به روز يکشنبه (امروز) با راه اندازي مراسمي از سوي وزارت زنان تجليل صورت گيرد.
برنامۀ معيشت بديل زراعتى در هرات و بلخ پايان يافت
پژواک : برنامۀ دوسالۀ معيشت بديل زراعتى در ولايات بلخ و هرات در جهت کاهش کشت کوکنار، نتايج خوبى در پى داشت و عنقريب همچو برنامه ها در ولايات ناامن کشور نيز، مورد اجرا قرارگيرد.
اين مطلب را صبور شيرزاد رئيس بديل معيشت وزارت زراعت ، آبيارى و مالدارى ، به تاريخ اول قوس در محفل ختم برنامه يادشده دوساله، درکابل بيان داشت.
وى در مورد آغاز عنقريب همچوبرنامه در ولايات ناامن کشور، معلومات بيشتر نداد اما گفت که برنامۀ معيشت بديل زراعتى در هرات و بلخ به مصرف بيش از ٦،٨ ميليون دالر امريکايى، ازکمک ادارۀ انکشاف بين المللى انگلستان تطبيق گرديده است .
وى مى گويدکه ايجاد فرصت هاى شغلى و معرفى معيشت پايدار براىاهالى ، ازعمده ترين دستاوردهاى اين پروژه بوده است .
به گفتۀ وى ، در برنامه يادشده باتوجه به نياز و خواست مردم و منابع موجود ساحه ، پروژه هاى چون تقويه صنايع روستايى مثل قالين بافى ، ايجاد سيستم آبيارى براى زمينداران ، ماهى پرورى وغيره انجام شده است .
صبور شيرزاد، به آژانس خبرى پژواک گفت که اين پروژه ها زير نظر آن وزارت ،از سوى ادارۀ خوراکه و زراعت ملل متحد (FAO) عملى شده است .
موصوف ، نتايج به دست آمده از پروژه هاى ياد شده را با توجه به کاهش مقدار کشت کوکنار در ولايات بلخ و هرات ، مثبت و موثر خواند .
شيرزاد گفت که کشت کوکنار در ولايت بلخ، صفر شده و در ولايت هرات نيز، کاهش يافته است .
مسوولين ولايت هرات مى گويند که کشت کوکنار در هرات رواج زياد نداشته و در اکثر ولسوالى هاى اين ولايت، کوکنار کشت نمى شود.
شيرزاد ، به اين باور است که از تجارب برنامه معيشت بديل در بلخ و هرات ، بايد در طرح و ديزاين پروژه هاى آينده در کشور استفاده صورت گيرد .
به همين منظور در برنامۀ امروزى در کابل ، نمايندگان موسسات و ادارات کمک کننده در بخش بديل معيشت اشتراک نموده و مسؤولين برنامه بديل معيشت زراعتى، تجارب خود را با آنها در ميان گذاشتند.
اما به گفتۀ اندرو واير(Andrew weir ) مشاور تخنيکى سازمان خوراکه و زراعت ملل متحد ، در مسير تطبيق برنامه ياد شده ، بعضى مشکلات نيز موجود است .
وى از کمبود ظرفيت و بازار به عنوان دو مشکل عمده ياد نمود و گفت که در تطبيق بهتر همچو برنامه ها بايد اين موارد را در نظر داشت .
قرار معلومات سازمان خوراکه وزراعت ملل متحد ، هنوز هم کشت کوکنار ،يکى از عمده ترين چالشها براى دولت افغانستان است .
ادارۀ مبارزه عليه مواد مخدر و کنترول جرايم ملل متحد، گفته است که در سال ٢٠٠٧ ميلادى در افغانستان ،١٩٣ هزار هکتار زمين تحت زرع کوکنار بوده است و اين رقم ١٧ فيصد بيشتر از سال ٢٠٠٦ مى باشد .
به اساس معلومات منبع ،نيمى از کشت يادشده کوکنار در ولايت هلمند که در جنوب کشور موقعيت دارد و يکى از ناامن ترين ولايات کشور مى باشد،صورت گرفته است.
برنامه ها ى بديل معيشت در يکتعدادزياد ولاياتکشور جريان دارد و به همين منظور صندوق وجهي از طرف دولت و ملل متحد براى کمک مالى به اين پروګرام ايجاد شده است .